EK Atletiek 2018: het toernooi in cijfers

Geplaatst op Maandag, 13 augustus 2018

Vijfenveertig atleten vertrokken naar Berlijn in oranje tenue voor de Europese Kampioenschappen Atletiek. In de soms bloedhete Duitse hoofdstad vochten al deze atleten hun eigen strijd. Hieruit volgden niet alleen acht medailles en twee nieuwe Nederlandse records maar bijvoorbeeld ook ‘gouden’ vijfde en zevende plekken en knappe debuten. Enkele opvallende cijfers uitgelicht.

1

Alleen voor de nummers één is het “echte” goud weggelegd. Sifan Hassan bemachtigde dat hoogst haalbare. De atlete, tegenwoordig wonend in de Verenigde Staten, zegevierde met een tijd van 14.46,13 op de 5.000 meter. Tijdens de langverwachte finale duelleerde ze met de Israëlische Salpeter, maar die vergiste zich een ronde. Bijzonder was dat hoewel Salpeter een zinloze sprint inzette, Hassan haar vóór bleef. Vervolgens kon Hassan onbedreigd op de eerste plaats af.

2

Dat een tweede plaats net zo goed de kroon op een wedstrijd kan zijn, bewees Susan Krumins woensdagavond op de 10.000 meter. Ze beet zich bijna letterlijk vast in het zilver: puur op karakter hield ze haar benen in beweging en zo haar tweede plaats vast. De laatste twee rondes ging ze zo diep dat ze bij de finish uitgeput neerviel, het duurde minutenlang voordat ze weer aanspreekbaar was.

3

Lisanne de Witte bezorgde de Nederlandse atletiekploeg een bronzen medaille op de 400 meter. Met een tijd van 50,77 seconden vestigde ze ook meteen een nieuw nationaal record op die afstand. Lisanne was titelfavoriete in Duitsland door het Nederlands record dat ze eerder deze zomer in Zwitserland liep. Mede door die rol was de vijfentwintig jarige sprintster enorm zenuwachtig. Extra knappe prestatie dus dat ze brons wist te bemachtigen.

4 x 100

De vier dames van het Nederlandse estafetteteam 4x100 meter waren op de laatste wedstrijddag samen goed voor het zilver. Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn, Jamile Samuel en Naomi Sedney finishten in 42.15 seconden. De vier Nederlandse heren Christopher Garia, Churandy Martina, Hensley Paulina en Taymir Burnet streden zondagavond eveneens op de 4x100 meter als estafetteploeg. Hun team zegevierde na een spannende strijd met een nieuw Nederlands record van 38.03 én een derde plaats.

5

Titelverdediger op de zevenkamp Anouk Vetter is tevreden met haar vijfde plaats, zeker gezien het sterke Europese veld dit jaar. Bij het hoogspringen noteerde ze 1,76 meter: dit seizoen haar beste prestatie op dit onderdeel. Ze sluit dit toernooi af met 2.22,84 op de 800 meter. Het totaal van 6414 punten in het klassement leverde Vetter een vijfde plek op.

10

Dat de tienkamp extreem veel van atleten vraagt, blijkt wel uit de grote uitval tijdens het toernooi. Zo ook Eelco Sintnicolaas: hij stapte met enkelklachten na het hoogspringen uit de wedstrijd. Pieter Braun bleef staan, hij trotseerde de gehele tienkamp. Na negen onderdelen stond Braun op de achtste plaats. Op de 1500 meter, het tiende en laatste onderdeel, finishte Braun in 4.27,20 minuten. Hiermee eindigde hij als 7e met een puntentotaal van 8105.

22,14

Dafne Schippers liep met 22,14 haar beste tijd van het seizoen op de 200 meter. Dat deze tijd een zilveren in plaats van een gouden plak opleverde, zegt genoeg over het sterke atletenveld. Dafne verliet Berlijn overigens met drie medailles: ze won ook nog eens brons op de 100 meter. En in het Nederlandse estafetteteam ging zij als eerste van start, die strijd leverde de Nederlandse ploeg zilver op.

200

Jamile Samuel was enorm verrast en extreem blij met haar bronzen plak op de 200 meter. Met de tijd van 22,37 is haar eerste Europese medaille een feit. Na veel blessureleed en trainer-wissel liep ze dit jaar voor het eerst sinds vier jaar weer persoonlijke records. Jamile zette die positieve flow in Berlijn door en behaalde daarmee een knappe derde plaats.

Tekst: Esther Vliege
Foto's: Erik van Leeuwen