EJOF dag 3: Nederlandse ploeg op dreef

Geplaatst op Woensdag, 22 juli 2009

Op dag 3 twee halve en vijf finaleplaatsen veilig gesteld. Jorian Damen (800 m), Jesper Arts (400 m horden), Biance Baak (400 m horden), Eva Lubbers (200 m), Bram Peters (200 m), Corinne Nugter (kogelstoten) en Anouk Vetter (speerwerpen) zetten hun toernooi donderdag en vrijdag voort. Mark Jacobs moest vanwege een blessure zijn finale bij het verspringen staken en kogelslingeraar Maarten Cornelissen en 1500 meter-lopers Maureen Koster en Wouter Ploeger eindigden respectievelijk als vijftiende, negende en vijfde.

In de ochtend stond het kogelslingeren op het programma. Met een kwalificatie-eis van 67 meter zou het voor Maarten Cornellissen lastig worden om de finale te halen. De AAC-atleet begon voorzichtig met een zwaai van 58.11 m, waarna hij in zijn tweede poging 61.28 m op het bord zette. Na twee rondes was een afstand van 65 m nodig voor een finaleplek, wat voor Cornelissen een benadering van zijn pr (65.92) betekende. Door een aarzeling in zijn draai moest de atleet zijn derde poging opnieuw starten, wat hem een ongeldige slinger opleverde. Cornelissen zegt daar achteraf over: \"Ik dacht dat ik binnen de tijd mijn vollige poging moest hebben afgemaakt, maar dat bleek niet zo te zijn. Daarom was ik te gehaast\". Cornellissen eindigde als vijftiende.

\"\" \"\"

Beter ging het in de halve finale van de 800 meter. Jorian Damen had van tevoren twee scenario\'s doorgenomen. Het eerste ging uit van een harde race waarbij hij dicht bij de kop zou blijven, het tweede stond voor een tactische race, een herhaling van maandag. Al meteen bleek deze halve finale een harde race te worden en Damen bleef meelopen met de kop. \"Ik liep schuin achter de koploper, zodat ik het voor de atleten achter mij wat lastiger maakte mochten ze inhaalplannen hebben. Op 600 meter zag ik er ineens twee langs komen en ik liep in de laatste bocht als vijfde. Toen zag ik dat de Duitser voor mij een misstap of zo maakte, hij raakte een voorstander of werd geraakt, en daardoor kon ik een plek opschuiven. Vierde in een voor mij perfecte race met een enorme verbetering van mijn pr (1.52.83 was 1.54.24). Dit maakt mijn hele seizoen goed, want ik heb het hele jaar nog niet zo gelopen als vandaag. Nu rusten, goed eten en naar de finale op vrijdag\".

\"\" \"\" \"\"

Mark Jacobs had tegen zijn eigen verwachting in de finale bereikt van het verspringen. Hij begon met een sprong van 6.92 m, gevolgd door 7.02 m en 7.13 m, wat hem een plek bij de laatste acht bezorgde. En toen ging het mis. Jacobs had voor het toernooi al last van zijn hamstring en die speelde hem bij de vierde sprong op. Einde verhaal en met een vijfde plek op dat moment met maar 9 cm van een medaille moest Jacobs opgeven. \"In die laatste sprong voelde ik mijn hamstring zo goed, dat ik niet voldoende snelheid kon maken en niet helemaal goed uitkwam. Ik moest teveel strekken bij de afsprong en dat was funest. Natuurlijk was ik dinsdag blij dat ik kon springen en verrast met mijn finaleplek, maar ik was nu nog niet klaar\", aldus de atleet uit Eersel die teleurgesteld het toernooi verliet.

\"\" \"\"

Op de 400 meter horden had Jesper Arts een makkelijke race. Hij kwam als tweede in zijn serie in een tijd van 53.70 over de streep en plaatste zich daarmee als derde voor de finale van donderdag. Arts: \"Het ging eigenlijk heel lekker, ik had tot aan de vijfde horde maar veertien passen tussen de horden nodig, daarna ging ik pas over naar mijn normale aantal van vijftien. Ik ging ook al op tijd de jongen in laan 8 voorbij en wist toen al dat het goed zat\". Arts finishte ingehouden en denkt dat een bronzen medaille en opnieuw een pr wel mogelijk moet zijn.

Bij de 400 meter horden voor meisjes deed Bianca Baak het uitstekend. Ook zij liep een pr (1.00.98) en plaatste zich voor de finale van donderdag. Baak: \"Ik was ontspannen en had tot kort voor de start een enorme glimlach op mijn gezicht. Voelde me geweldig. Mijn race ging goed tot het eerste rechte stuk en daar raakte ik mijn ritme even kwijt, waardoor ik moest omschakelen. Ik zag de Engelse voorbij komen en dacht: \'nu moet je keihard bikkelen\' en dat lukte\". Ook Baak gaat vol vertrouwen naar de finale en op de vraag wat er dan in zit, zegt ze: \"zilver\".

\"\" \"\"

De volgende Nederlandse in de baan was 200 meter-loopsters Eva Lubbers. Met haar knieblessure was het afwachten hoe de race zou lopen, maar Lubbers plaatste zich in een tijd van 24.83 (pr 24.32) met gemak voor de finale van vrijdag. \"Ik kon de wedstrijd lopen in een vast tempo, met grote passen. In mijn ooghoeken zag ik op gegeven moment in laan 2 of 3 iemand dichterbij komen, dus toen moest ik nog even oppassen, maar al met al was het geen moeilijke race\", aldus de Uithoornse. Ook Lubbers geeft aan dat een medaille er voor haar in moet zitten.

\"\"

Tussen de loopnummers door stond ook de kwalificatie voor het kogelstoten op het programma. Corinne Nugter mocht zich, na haar medaille van dinsdag, proberen te kwalificeren voor de finale van donderdag en deed dat in één stoot: 13.67 m. Nugter vertrok meteen weer van het veld en staat na de kwalificatie bovenaan. Haar grootste concurrente, de Duitse Luise Weber, had drie pogingen nodig om de eindstrijd te halen.

Bij de 200 meter voor jongens kwam Bram Peters vol zelfvertrouwen over de streep. Hij finishte in zijn serie als tweede in een tijd van 21.92 en plaatste zich daarmee als derde voor de halve eindstrijd op donderdag. Zijn in Tampere gelopen tijd was een evenaring van zijn pr.

\"\"

Anouk Vetter startte geblesseerd aan het speerwerpen, maar kon zich toch met één worp plaatsen voor de finale, die voor vrijdag staat gepland. In de twee overige worpen probeerde de atlete uit Haarlemmermeer nog wat uit, maar dat lukte niet. Ze eindigde de wedstrijd dan ook met een worp van 44.78 en twee keer ongeldig. Vetter liep relaxt rond, praatte met de andere deelneemsters en heeft het op het EJOF goed naar de zin. Ook de finale ziet ze wel zitten: \"hoewel ik daar die dingen die ik vandaag in mijn tweede en derde worp heb uitgeprobeerd wel moet doen. Hoog op de boomtoppen richten dus\".

\"\" \"\"

Maureen Koster ging in de finale van de 1500 meter volledig kapot. In de eerste ronden kon Koster nog goed meekomen, maar in de laatste ronde stortte ze in. Ze eindigde als negende in een tijd van 4.30.45. Het duurde een tijdje voordat Koster na de finish in de benen kwam. Beter ging het met collega 1500 meter-loper Wouter Ploeger. Hij had met zijn vijfde plek (als elfde geplaatst) alle reden tot juichen. Ploeger: \"Mjin tactiek was om de race van achteren op te bouwen. Omdat de race volledig inzakte, kon ik makkelijk mee naar voren. Ik ben op 400 meter aangegaan en dat was achteraf te vroeg. Ik had langer moeten wachten en wie weet had er dan nog meer in gezeten\".

Laatste atlete die op woensdag in actie kwam, was Marloes Duin. Zij plaatste zich dinsdag met een vet pr voor de halve finale van de 100 meter horden. Duin miste de finale op 0,02 seconden en was daar goed ziek van. \"Ik raakte de tweede, vierde en op één na laatste horde en dat heeft me de finale gekost\", zegt de atlete uit Stede Broec. Duin had een uitstekende start, maar was tijdens de race teveel bezig met het bijhouden van de andere loopsters. \"En dat ging ten koste van de techniek.\" De atlete finishte in een tijd van 13.97 (weer onder de 14 seconden) als negende.