Dubbelslag voor Rotterdam Atletiek op NK teams

Geplaatst op Maandag, 5 juli 2021

Dit weekend stonden er eindelijk weer competitiewedstrijden op het programma. De C/D competitie werd zaterdag op 18 verschillende plekken in Nederland georganiseerd en op zondag werden de wedstrijden in de eerste divisie, tweede divisie, derde divisie en het NK teams voor senioren gehouden. We blikken in dit artikel terug op een fantastisch competitieweekend.

Rotterdamse verenigingen aan kop bij D's

Bij de D junioren staan PAC (bij de jongens) en Rotterdam Atletiek (bij de meisjes) fier bovenaan. De jongens hadden concurrentie van Haag Atletiek (plek 2) en GAC Hilversum (plek 3), maar echt spannend werd het niet in de strijd om plek 1. Rotterdam Atletiek maakte bij de meisjes vooral het verschil op de 60 meter horden. Met twee atletes die onder de tien seconden finishten, liepen zij al 200 punten uit op de concurrenten. In de einduitslag eindigde AV Heerenveen als tweede en Groningen Atletiek als derde. Staan deze drie ploegen ook in september op het podium? Op 18 september gaan de 48 beste teams naar de ABCD-finale. De beste 12 naar de A-finale, de twaalf daaropvolgende teams naar de B-finale, etc.

Er staat geen maat op PAC bij de C's

Al jarenlang is PAC topfavoriet voor de titels bij de junioren. Ook dit jaar lieten ze - bij de C's - zien dat er geen maat staat op de Rotterdamse vereniging. Bij zowel de jongens als de meisjes gaat PAC met honderden punten voorsprong aan de leiding. Bij de meisjes completeren Phanos en Altis het podium. Zij blonken voornamelijk uit op de sprintnummers (60mh en 150m). De Amersfoortse vereniging bezet bij de jongens ook de tweede plaats en AV Sparta staat momenteel op een derde plaats. Ook hier is de nieuwe regeling met ABCD-finales van toepassing.

Ciko'66 wint met 600 punten voorsprong

Bij de seniorencompetitie zitten de wedstrijden anders in elkaar. Er zijn vier divisies en als ploeg kun je promoveren naar een hogere divisie of degraderen naar een lagere divisie. Uit de derde divisie kun je niet degraderen, enkel promoveren. De beste acht teams plaatsen zich voor een promotie/degradatiewedstrijd met de vier minst goede teams uit de tweede divisie. In de derde divisie wonnen de mannen van Groningen Atletiek en de vrouwen van Almere '81. Zij zijn de topfavorieten voor een plek in de tweede divisie.

Uit de tweede divisie plaatsen de beste negen ploegen zich voor een wedstrijd om een plaats in de eerste divisie. Ciko'66 imponeerde bij de vrouwen. De vrouwen eindigden als eerste met een voorsprong van 600 punten op de nummer twee. Bij de mannen was dat verschil een stuk kleiner, maar AV PEC 1910 staat er op dit moment het beste voor.

Brabantse ploegen doen het goed

In de eerste divisie draait alles om de punten. De eerste plaats krijgt twaalf punten, de tweede krijgt elf punten, de derde krijgt tien punten, etc. De beste zes ploegen plaatsen zich voor de promotiewedstrijd naar het NK Teams. Tot het laatste onderdeel bleef het bij zowel de mannen als vrouwen erg spannend. Bij de mannen wist SPADO de meeste punten bij te schrijven, slechts één punt meer dan AV Sprint. Bij de vrouwen was dit precies andersom. AV Sprint pakte plek één en liet de vrouwen van SPADO op een ruimere achterstand van zeven punten. Deze Brabantse ploegen mogen zich sowieso gaan opmaken voor de wedstrijd om promotie op 5 september.

Rotterdam Atletiek maakt furore

Het NK teams is de belangrijkste seniorencompetitie in Nederland. De nummers één dwingen een plek af om mee te doen aan de European Champions Club Cup. Bij de vrouwen was er maar één ploeg die écht kans maakte op het goud: Rotterdam Atletiek. Met een verschil van zeven punten (!) op Groningen Atletiek wisten de vrouwen van Rotterdam Atletiek het goud te pakken. Zij mogen zich gaan opmaken voor de Europese wedstrijd volgend jaar. De derde plaats was er voor de thuisvereniging Prins Hendrik. Bijzondere prestaties bij de vrouwen waren er van Leonie van Vliet (11.29 sec., 100m) en Hanneke Oosterwegel (58.79 sec., 400mh).

Bij de mannen was de strijd om het eremetaal een stuk spannender dan bij de vrouwen, maar uiteindelijk trok Rotterdam Atletiek ook daar aan het langste eind. Vier punten was de uiteindelijke voorsprong op de atleten van Haag Atletiek, die het zilver omgehangen kregen. Een gehele Rotterdamse equipe reist daardoor volgend jaar af naar de European Champions Club Cup. Net zoals bij de vrouwen ging de bronzen plak naar Prins Hendrik. Bij de mannen waren er bijzondere prestaties van Fabian Florant, die voor even zijn rentree maakte op de atletiekbaan en de 4x100 meter mannen (Justin Verheul, Churandy Martina, Matthew Sophia en Taymir Burnet).

Fotografie: Bjorn Paree