De zomer van Oranje: highlights WK Para-Atletiek

Geplaatst op Maandag, 28 augustus 2017

Het is bijna weer voorbij, die mooie atletiekzomer van Oranje. Maar nog niet helemaal! De komende weken blikken we terug op de hoogtepunten van de vijf belangrijkste internationale toernooien.

Als tweede toernooi in deze reeks kijken we naar het WK Para-atletiek, die van 14 tot 23 juli plaatsvonden in Londen. In zes cijfers vatten we de belangrijkste highlights van dit toernooi samen.

3

Je kunt er de klok op gelijk zetten. Als er een WK is, gaat Marlou van Rhijn er op de 200 meter in de T44-klasse met een gouden medaille vandoor. En inderdaad. Na Lyon (2013) en Doha (2015) was het ook in Londen weer raak voor de Blade Babe. Door 26.02 seconden te lopen, was ze op de slotdag van het toernooi iedereen de baas. Het leverde Van Rhijn een kampioenschapsrecord op. En, nog veel belangrijker, het zorgde er toch voor dat Nederland met een gouden medaille in de pocket terug de trein instapte.

4

De koning en de koningin van deze WK zijn heuse gouddelvers. Zowel Tatyana McFadden (T54-klasse) als Walid Ktila (T34) bereikte vier keer de mooiste plek op het podium. De Amerikaanse McFadden sloeg toe op de 200, 400, 800 en 1500 meter. Ktila won op de 100, 200, 400 en 800 meter. Bijzonder, zou je zeggen. Nou, daar denken deze twee toppers waarschijnlijk anders over. McFadden pakte op de WK van 2013 liefst zes keer goud. En Ktila? Die was ook op de vorige WK's bij vier afstanden de allerbeste.

5

Nog even terug naar Van Rhijn. Want ook op een andere manier was het WK bijzonder voor de sprinter uit Monnickendam. Voor de eerste keer in vijf jaar werd zij op een WK of Olympische Spelen geklopt op de 100 meter. Sophie Kamlish was met 12.92 een maatje te groot voor Van Rhijn, die zodoende haar eerste zilveren plak in ontvangst moest nemen op een WK. "Dit voelt als goud verliezen", zei Van Rhijn na afloop in de landelijke media.

14

Ook voor Kenny van Weeghel is deelname aan het WK meestal een reden om ruimte te maken in zijn prijzenkast. De Zwollenaar deed dit jaar liefst op vijf afstanden mee aan het toernooi en dat heeft hem geen windeieren gelegd. Op meer dan de helft van de onderdelen pakte hij een podiumplaats. Op de eerste dag was het al raak met een bronzen plak op de 100 meter. Vier dagen later volgde zilver op de 200 meter. Een medaille van die kleur nam hij op dag zeven van het toernooi ook in ontvangst voor zijn prestatie op de 400 meter. Een onwaarschijnlijke oogst voor de 36-jarige routinier, die nu al veertien WK-medailles heeft gehaald.

30

Nederland sloot het toernooi af als nummer dertig van het medailleklassement. En dat was geen meevaller. Tijdens de twee vorige WK's ging de Oranje-equipe als nummer zeventien van de totaalstand de boeken in. Het aantal medailles bij die toernooien lag ook hoger dan dit jaar. Nederland verliet Londen met een keer goud, vijfmaal zilver en een keer brons: in totaal zeven plakken. Op het WK van 2015 werd liefst vijftien keer eremetaal in de wacht gesleept.

33

De organisatie van het WK kwam na afloop met een aardig documentje op de proppen. Daarin werd vermeld dat er op 33 verschillende onderdelen wereldrecords zijn neergezet in Londen. Een imposant aantal. Het wordt echter nog mooier. Eigenlijk zijn er in de Engelse hoofdstad 38 wereldrecords behaald. Hoe dit komt? Vijf records werden nog tijdens het toernooi verbroken.

Wil je nog even nagenieten van het WK Para-Atletiek? Lees dan de round-ups van dag 1 t/m 10 terug over wat er allemaal gebeurde in Londen via deze pagina.