Dag 9 – Estafetteteam zesde in Jamaicaanse WR-race

Geplaatst op Zaterdag, 11 augustus 2012
Dag 9 – Estafetteteam zesde in Jamaicaanse WR-race

Het Nederlands estafetteteam is als zesde geëindigd in de finale van de 4 x 100m, waarin Jamaica het wereldrecord op 36,84 bracht.

\"\"Bolt c.s. liepen een prachtig race, waarin hun eigen record van de WK in Berlijn van 37,04 flink werd aangescherpt tot 36,84. Het Nederlands kwartet bleef met een tijd van 38,39 een tiende seconde boven het nationaal record dat de atleten vrijdag op de klokken zetten.
Nederland liep in dezelfde opstelling als in de series, met Brian Mariano als startloper, Churandy Martina, Giovanni Codrington en Patrick van Luijk. Jamaica koos voor het kwartet Nesta Carter, Michael Frater, Yohan Blake en Usain Bolt. De Amerikanen liepen met Trell Kimmons, Justin Gatlin, Tyson Gay en Ryan Bailey. Zij evenaarden het oude wereldrecord, dat nu als Amerikaans record in de boeken staat. Trinidad werd met 38,12 derde.

Wissels beter
‘We hebben ons best gedaan, maar de wissels hadden misschien wat beter gekund\', zei een vrolijke Martina na de race. ‘Ik ben heel blij met ons record en met de zesde plaats. Zelf heb ik gisteren nog een goede behandeling van de fysiotherapie gehad, zodat ik vandaag toch weer goed kon lopen.\'
Codrington was vooral blij dat het team de uitzending naar Londen waar heeft kunnen maken. ‘Er was twijfel, omdat er een uitzondering gemaakt moest worden. Dan is het mooi als je de finale haalt met een Nederlands record\', aldus de derde loper van Nederland. ‘De 37 seconde komt steeds dichterbij, omdat we geen van allen voor elkaar onder willen doen, ook niet voor Churandy die 9,91 loopt.\'
\"\"Patrick van Luijk bereidde zich voor op zijn deel van de race, terwijl naast hem Usain Bolt z\'n show met het publiek opvoerde. ‘Maar daar heb ik dan helemaal geen last van. Als het publiek enthousiast wordt, profiteer ik daar ook van. Bovendien: de sprint was na Ben Johnson en Carl Lewis toch wat ingezakt en nu weet iedereen weet wat de 100 en 200 meter zijn. Daar mogen we alleen maar heel blij mee zijn.\'

Vier jaar geleden kwam de Nederlandse ploeg met 38,87 uit de series, om vervolgens in de finale gediskwalificeerd te worden. In Athene ging het in de series al mis. De beste prestatie stamt uit 1948 toen een Nederlands kwartet, ook in Londen, zesde werd, in 41,9.

Finales

4 x 400 meter (v)
Het Amerikaanse kwartet was oppermachtig en won met 3.16,87 goud. Rusland leek onbedreigd naar de tweede plaats te lopen in 3.20,35, maar zag Jamaica in de laatste fase van de race nog dichtbij komen en brons winnen in 3.20,95.

800 meter (v)
Alysia Montano (VS) en Janeth Busienei (Ken) namen als eersten de kop en kwamen door in 56,31. Na 500 meter was het de regerend Olympisch kampioene Pamela Jelimo die op herhaling leek te gaan. Maar de Keniaanse, die in 2010 en 2011 niet tot grootse daden in staat was, overschatte haar mogelijkheden wellicht. Ze kwam op 600 meter door in 1.25,59, maar kon het tempo in de laatste bocht niet vasthouden.
Wereldkampioene Maria Savinova was de eerste die haar passeerde en onbedreigd naar de titel liep in 1.56,19, haar snelste tijd dit jaar. Caster Semenya (ZA), die dit seizoen nog weinig bijzonders had laten zien, snelde naar de tweede plaats in 1.57,23 en Savinova\'s landgenote Ekaterina Poistogova gaf Jelimo de genadeklap door haar op de finish voorbij te gaan en met 6-honderdste verschil brons te pakken.

\"\"5000 meter m) - De dubbel voor Mo Farah
Ma Farah heeft zich geschaard in de rij atleten die een indrukwekkende dubbele overwinning hebben geboekt op de lange afstand. De Brit van Somalische afkomst wist in een furieuze eindsprint - de laatste ronde ging in 52,94 - de Ethiopische en Keniaanse concurrentie achter zich te houden.
De race kwam traag op gang, met het nodige kopwerk van de Amerikaan Lopez Lomong, de atleet die als jongere uit Soedan is ontsnapt. Na 2200 meter ging het tempo wat omhoog, maar niemand nam het initiatief voor een echte versnelling, tot op vijf ronden voor het einde de Ethiopiërs het initiatief namen. Op 700 meter ging Farah op kop lopen, nog even met trainingsmaatje Galen Rupp naast hem. De Brit stond zijn positie niet meer af en won in 13.41,66. Ethiopiër Dejen Gebremeskel won zilver in 13.41,98. De Keniaan Thomas Longosiwa werd derde in 13.42,36. Rupp, tweede op de 10.000 meter, viel terug naar een zevende plaats.

Hoogspringen (v)
Het sprookje van de teruggekeerde Olympisch kampioene duurde tot de lat op 2,00m kwam te liggen. Tia Hellebaut wist haar beste seizoensprestatie van 1,97 te evenaren, maar niet te verbeteren en ondanks de afwezigheid van enkele concurrentes waren er teveel vrouwen in het veld die haar de weg naar het podium versperden.
Daartoe behoorde niet de Amerikaanse Chaunte Lowe, die de afgelopen weken het hoogspringen leek te domineren, maar ook na 1,97 afscheid moest nemen van het kille en winderige stadion. Anna Chicherova, de Russische wereldkampioene van Daegu, maakte tot en met de hoogte van 2,03 geen fouten en haalde in de tweede poging 2,05. Ze won en brak de wedstrijd huilend van vreugde af.
Landgenote Svetlana Shkolina maakte op die hoogte de eerste fouten, maar haalde, samen de Amerikaanse Brigetta Barrett de 2,03 nog wel. De Amerikaanse had wat minder foutsprongen en kreeg zilver, Shkolina brons. Europees kampioene Ruth Beitia (Spa) lukte het niet 2,03 te springen.

Speerwerpen (m)
Na twee Olympische titels moest de Noor Andreas Thorkildsen de overwinning nu laten aan Keshorn Walcott, de 19-jarige speerwerper uit Trinidad en Tobago. Hij verbeterde met 84,58 zijn nationaal record. Het zilver ging naar Oleksandr Pyatnytys (Oek) met 84,51. De man die het hele seizoen niet in vorm was, ook niet bij de EK in eigen land, won net als in Beijing brons: de Fin Tero Pitkemaki wierp 82,80. Sinds de Spelen van Seoul was het goud niet zo \"goedkoop\" als in Londen: altijd werd er wel tussen de 86 en 90 meter geworpen.
Walcott werd met 78,64 wereldkampioen bij de junioren in Barcelona en bereikte dit jaar voor het eerst - en pas twee keer - de tachtig meter.

Snelwandelen (m + v)
De 20km voor de vrouwen werd gewonnen door de Russische atlete Elena Lashmanova in een wereldrecord van 1.25.02. Haar landgenote Olga Kaniskina werd tweede in 1.25.09 en het brons ging naar China: Shenjie Qieyang wandelde de 20km in 1.26.15, een record voor Azië.
Het oude WR stond sinds 2001 op naam van de Russische Elmira Alembekova met 1.25.27. Alle medaillewinnaressen bleven daar dus onder.

Het goud op de 50km voor de mannen ging naar de Rus Sergey Kirdyapkin, die een Olympisch record wandelde in 3.35.59. Hij was met 3.38.08 als ranglijstaanvoerder van dit jaar. Het zilver ging naar de Australiër Jared Tallent (3.36.53) en het brons naar de Chinees Si Tianfeng (3.37.16).

Tekst: Cors van den Brink, fotografie: Soenar Chamid
Alle uitslagen zijn hier te vinden.