Dag 5 & 6 EK Masters Ancona

Geplaatst op Maandag, 4 april 2016

Dag 5
De zaterdag stond vooral in het teken van de finales 60m horden en de 1.500m.
Wan Bakx (M50) liep een fraaie finale 60m horden. Hij ging op 55 meter aan de leiding, maar werd in de laatste meters alsnog voorbij gelopen door de Italiaan D'Errico. Een verschil van 0,02 leverde zilver voor Wan op, in 8,90.

Anja Akkerman (V60) pakte haar derde zilver op dit toernooi; deze keer bij de 60m horden (11,09).

De finales van de 1.500m leveren vaak medailles op voor Nederland en ook dit toernooi stelde we niet teleur.
Cees Stolwijk (M65) en Hans Smeets (M65) liepen samen hun 1.500m finale en dat leverde, net als bij de 800m, goud op voor Cees in een tijd van 4.48,55 en Hans snelde naar een bronzen plak in 4.56,12. Alex Stienstra (M55) maakte zich bij zijn 1.500m finale met een kopgroep van drie al snel los van de rest van het veld en zo werd hij derde in een tijd van 4.34,15. Achter deze kopgroep kwam Willem de Ruijter (M55), met een sterke laatste anderhalve ronde, vanuit het achterveld knap naar plaats vijf (4.41,2).

Cees Stolwijk & Hans Smeets met hun medailles.

Opmerkelijk was dat Aafke van Daalen een Nederlands record (9,44) liep op de 60m horden in de categorie V45, terwijl ze meedeed in de categorie V40. Dit omdat ze het toernooi begon als 44 jarige maar op de tweede dag haar 45e verjaardag vierde. De leeftijd op de eerste dag van een toernooi is bepalend voor de categorie waarin iemand meedoet.
Tenslotte was er ook een Nederlands record voor Jelle van der Schaaf (M70) in de serie 400m (1.12,06).

Dag 6

Wat een mooie eindsprint maakte het Team Masters NL gisteren op de laatste dag van het toernooi; op het programma stonden de cross, finales 400m en de estafettes. Op een prachtig, heuvelachtig parcours, vlak naast de Pala-indoor-hal beet Anne van Dijk (V65) het spits af en won in de cross (5,3km) een bronzen medaille in 25,03. Daarna pakte Cees Stolwijk (M65) daar het zilver in een mooie, gelijkmatige race in 19,47. Dit was voor Cees zijn vierde medaille van het toernooi (na drie keer goud), een klasse apart. Na dit brons en zilver ging een gouden medaille naar Peter van der Velden (M45), die in een prachtige stijl in een tijd van 17.06 finishte. Zijn cross was in de hal live te volgen op het grote scherm waardoor binnen enthousiast meegeleefd werd.

Peter van der Velden op weg naar goud.

Want binnen, werden de finales 400m afgewerkt en als eerste kwam daarbij Riet Jonkers (V70) in actie voor Nederland. Zij won in deze 400m haar derde goud van dit kampioenschap. Het is altijd een feestje om Riet te zien lopen: goed doordacht en met, zo lijkt het, gemak. In deze finale zag je haar na 200m versnellen, omdat ze haar rondetijd te langzaam vond. Met voorsprong won zij in 1.26,39. Jelle van der Schaaf (M70), die voordat hij de laatste bocht inging nog op de derde plaats lag, trok op het rechte stuk de eindsprint aan en versloeg al zijn concurrenten in een nieuw Nederlands record van 1.07,46: klasse!

Jelle van der Schaaf neemt zijn felicaties in ontvangst. Foto: Fennie van Osch.

Bij de M60 maakte Marcel Scholten er in zijn finale 400m een spannende finish van. Hij werd tweede, op slechts 0,02 achter de winnaar. Simone Geel (V50) liep haar finale 400m in een erg sterk veld; zij eindigde als derde in een tijd van 1.02,65. De winnares van deze finale, de Franse Maryvonne Icarre, vestigde een nieuw wereldrecord met 1.00,17. De vijfde Nederlandse medaille in de 400 meter finales was voor Henk van Dijk (M45), hij behaalde zilver in 53,85.

De estafette ploeg M45 na het behalen van hun zilveren medaille. Foto: Fennie van Osch

Als 'kers op de taart' deden in de middag drie Nederlandse ploegen mee in de 4 x 200m. Deze estafettes leveren altijd spektakel op en vormen een geweldige afsluiting van het kampioenschap.
Van deze drie ploegen vielen er twee in de prijzen. Eerst de V45 met voor Nederland: Simone Geel (V50), Marlou Klaver (V45), Linda van Berkel (V45) en Ineke Nawijn (V45). Zij werden derde in 2.00,03. Daarna waren de M45 aan de beurt. De ploeg met Rob Moen (M50), Wan Bakx (M50), Richard Janssens (M45) en Henk van Dijk (M45) liep, ondanks een slechte eerste wissel, naar het zilver en verpulverde daarmee het Nederlandse record in een tijd van 1.37,47.

Dat bracht de eindstand voor Nederland op 39 medailles, mooi gelijkmatig verdeeld in 13 goud, 13 zilver en 13 brons: een 8e plek in het medailleklassement. In het totale deelnemersaantal van ruim 3000 atleten, doen de 70 Nederlandse masters dus heel goed mee, petje af!

Tekst: Fennie van Osch