Dag 4 IPC EK Atletiek: de medailleteller staat op 13!

Geplaatst op Vrijdag, 22 augustus 2014

Gouden Kenny van Weeghel slaat weer toe!

Na gisteren stond de medailleteller voor Nederland op tien medailles en na weer een succesvolle dag in Swansea staat de teller inmiddels op dertien stukken eremetaal. Kenny van Weeghel, een van de absolute uitblinkers dit EK, pakte met overmacht de titel op de 200 meter en maakte zijn status als wereldkampioen meer dan waar. Met twee gouden en twee zilveren medailles is hij de succesvolste Nederlander dit kampioenschap. Ook Marlou van Rhijn deed op de vierhonderd meter weer een duit in het Nederlandse medaillezakje, maar een gouden hattrick werd het niet. Van Rhijn kon mee in het tempo van winnares Marie-Amelie Le Fur, maar moest op de meet genoegen nemen met de derde plaats. Ook Amy Siemons en Iris Pruysen werden derde en pakten brons. Siemons scoorde op de 800 meter haar tweede medaille dit toernooi en Iris Pruysen stelde als wereldkampioen verspringen niet teleur door met een goede sprong ook in Swansea op het podium te eindigen.

200 meter T54 heren

Hij won al goud op de 400 meter, pakte zilver op de 800 meter en voegde daar vandaag het goud op de 200 meter aan toe. Kenny van Weeghel toonde opnieuw zijn klasse en liet zien dat bijna niemand in zijn tempo mee kan. Een afgetekende 25.73 bezorgde de regerend wereldkampioen dan ook het dik verdiende goud en liet Leo Pekka Tahti uit Finland en de Duitser Mark Schuh genoegen nemen met zilver en brons. ‘De race ging niet helemaal volgens plan, er stond veel wind, maar het doel was een medaille en dat is weer gelukt. Ik ben er hartstikke blij mee. Helemaal omdat ik het idee had dat ik ergens mijn baan was uitgereden, maar dat bleek niet het geval.’

400 meter T44 dames

Het ging hard op de 400 meter vanochtend. Marlou van Rhijn kwam met een kleine achterstand de laatste bocht uit, zette een slotoffensief in en kwam heel dichtbij het goud in de hoogstaande finale. Een hattrick voor het boegbeeld van de Nederlandse ploeg zat er niet in. De Française Marie-Amelie Le Fur trok in een T44 wereldrecord, 1.01.41 net voor de Duitse Irmgard Bensusan (1.01.85) en Van Rhijn (1.01.88) het goud naar zich toe. ‘Ik wist dat het pittig zou worden vandaag. Misschien dat ik eerder had moeten versnellen, maar er zat niet meer in op dit moment. Ik ben echt tevreden met m’n tijd. Het is prima zo. Ik ben blij met mijn resultaten dit EK.’

Voor Marlène van Gansewinkel was de 400 meter een zware opgave. De atlete, die in Swansea op vier onderdelen actief is, finishte in 1.14.63 op ruime achterstand op de vierde plaats. ‘Ik ben blij dat ik de finish heb gehaald, maar ben niet tevreden met de tijd. Ik heb m’n eigen race gelopen, dat ging op zich goed, maar de tijd viel heel erg tegen.’

800 meter T34 dames

Dat Nederland op de 800 meter een medaille mocht bijschrijven, stond in het veld met vijf deelneemsters (twee Britten en drie Nederlanders) al vast; alleen de kleur was nog een vraagteken. Amy Siemons, eerder deze week al goed voor zilver, pakte achter het Britse duo Cockroft en Nicholls, het brons in 2.36.40. De Helmondse is dan ook tevreden. ‘Erg gaaf deze bronzen medaille. Het was zwaar, de 800 meter is nieuw voor mij, maar brons is in de pocket en daar ben ik ontzettend blij mee.’ Achter Amy Siemons legde Luna Jansen haar hand op de vierde plaats en bleef daarmee ploeggenote Desiree Vranken voor.

Verspringen F44 dames

Iris Pruysen had al de hele week een goed gevoel en wilde dat gevoel eindelijk laten uitbetalen met eremetaal bij het verspringen. En uitbetaald werd het. In 4.88 meter, haar verste sprong dit jaar, sprong de wereldkampioene naar een bronzen medaille en bleef de Britse Laura Sugar (4.27) en ploeggenote Marlène van Gansewinkel (4.21) ruim voor. ‘Ik heb erg genoten van deze wedstrijd en ben heel erg blij met m’n bronzen medaille. Ik wist van te voren dat er een medaille in zat en dat ik die nu gehaald heb in een SB is extra mooi.’

Na haar vierde plaats op de 400 meter heeft Marlène van Gansewinkel bij het verspringen de vijfde plaats behaald en daarmee haar drukke EK met vier onderdelen afgesloten. ‘Ik had verwacht dat ik vijfde zou worden. Heb een druk programma gehad en dat voelde ik vandaag. Ik ben blij dat ik in de buurt van m’n PR kwam en heb laten zien dat ik ook met vermoeidheid een prestatie kan leveren.’ Het goud en zilver bij het verspringen gingen naar de Britse favoriete Stefanie Reid (5.32) en Marie-Amelie Le Fur (5.28) uit Frankrijk.

Discuswerpen F11-12 dames

Een nieuw persoonlijk record (24.44) leverde debutante Ingrid van Kranen bijna een plaats op het podium op. De geboren Zuid-Afrikaanse scoorde met haar verste worp 899 punten in de gecombineerde F11-F12 klasse voor blinde en slechtziende en miste het brons op slechts 23 punten. Haar hoge klassering overtrof al haar verwachtingen. ‘Het was een geweldige en spannende wedstrijd. Ik ben blij met mijn afstand. Ik wilde de finaleronde halen, maar ben vierde geworden daar ben ik erg blij mee.’ De Italiaanse Assunta Legnante (29.91/1068) pakte het goud, de Russische Sofia Oksem (45.97/ 1048) kreeg het zilver omgehangen en Marija Ivekovic Mestrovic (39.66/923) uit Kroatië het brons.

400 meter T34 heren

Wheelers Stefan Rusch en Bart Pijs hebben zich vandaag geplaatst voor de finale van morgen. De twee wheelers kwalificeerden zich als zevende en achtste voor de eindstrijd: het Nederlandse sluitstuk dit EK. Henk Schuiling haalde de finale niet. Hij werd kort na de race gediskwalificeerd voor het buiten de baan rijden.

Kogelstoten F12 heren

Na zijn negende plaats bij het discuswerpen is Albert van der Mee er ook bij het kogelstoten niet in geslaagd de finaleronde te halen. Zijn 10.47 was in Swansea goed voor een elfde plaats. Een tegenvaller vond de ervaren werper zelf. ‘Het was een lastige wedstrijd. Bij het instoten kwam ik over 11 meter, maar in de wedstrijd niet over de 10.5. Dat was toch wel een teleurstelling.’

400 meter T20 heren

Uberto Druivetak heeft op de 400 meter een verdienstelijke zesde plaats behaald. De sprinter van AV Sprint spurtte uit de startblokken, maar kon het tempo niet de volle ronde volhouden en verzekerde zich in 55.56 van de zesde plaats. ‘Ik had een snellere tijd willen lopen, maar het was sowieso een eer om in de finale te staan. Het was mijn doel om in de finale te komen en ik ben blij dat het gelukt is.’ De medailles op de 400 meter lagen klaar voor de Italiaanse winnaar Ruud Koutiki, de Spaanse nummer twee Dionibel Rodriquez en Vasyl Bilenko uit Oekraïne.

400 meter T37 heren

Milo de Wit was na afloop van zijn race vooral blij en opgelucht dat hij de 400 meter heeft gelopen dit EK. In 1.03.18 kwam de sprinter van Almere 81 niet in de buurt van de ereplaatsen en werd vijfde. ‘Mijn tijd viel ietsje tegen. Ik had gehoopt op een nieuw Nederlands record, maar ik ben zo blij dat ik hier gelopen heb, dat neemt niemand mij meer af.’ Het goud en zilver ging naar de Russen Andrey Vdovin en Chermen Kobesov, het brons naar de Oekraïner Andriy Onufriyenko.

Na de succesvolle dag van vandaag staat Nederland met dertien medailles nog steeds op de tiende plaats in het medailleklassement en ook morgen op de slotdag van het IPC EK Atletiek in Swansea zijn er weer medaillekansen voor Nederland.

Vanuit Swansea University Sportvillage blijf je op de hoogte via de livestream.

Op Facebook plaatsen we aan het einde van de wedstrijddagen foto's van de wedstrijden.
Het Dutch Parathletics Teambook vind je hier. Meer informatie over de classificaties lees je hier.