Dag 2: NR Liemarvin; Broersen 4e, Schippers & Hassan door

Geplaatst op Zondag, 23 augustus 2015

Een daverend Nederlands record voor Liemarvin Bonevacia op de 400 meter; Schippers en Hassan overtuigend door op 100 en 1500 meter; Nadine Broersen mist net brons in de zevenkamp (met Nadine Visser en Anouk Vetter achtste en twaalfde). Een terugblik op een enerverende dag 2 en vooruitblik op dag 3 in Beijing.

400 meter Mannen (Series)

Een idioot hoog niveau in de series 400 meter en daar deed ook Liemarvin Bonevacia aan mee. Hij schreeuwde het uit toen zijn tijd op het bord verscheen: 44.72 is een enorme verbetering van zijn Nederlands record dat op 45.40 stond. Toch werd hij slechts vijfde in zijn serie. Maar liefst 18 lopers finishten onder de 45 seconden en 2 onder de 44 seconden en dat zijn nog maar de series! Als tijdsnelste is Liemarvin door naar de halve finales die morgen gelopen worden.

Zevenkamp - Verspringen

In de zevenkamp staat het verspringen altijd garant voor het nodige drama, zo ook deze keer. Nadine Visser verloor met slechts 6.14 meter de aansluiting met de top-3 net nu Katharina Johnson-Thompson daar helemaal uit weg gevallen is door drie ongeldige sprongen. Het afkeuren van de derde poging van de op papier beste springster van het veld leidde tot de nodige discussies op en rond de baan. Nadine Broersen handhaafde zich in het klassement met een redelijk goede 6.20 meter. Anouk Vetter kwam tot 6.11 meter.

Zevenkamp - Speerwerpen

Na het speerwerpen is Nadine Broersen weer terug in de race om de medailles. Met 53.52 meter - de derde afstand in het veld - klom ze in het klassement naar de tweede plaats. Nadine Visser kon haar prachtige eerste dag wederom geen goed vervolg geven. Ze bleef met 40.07 meter een viertal meter achter op haar persoonlijk record. Anouk Vetter wierp 51.78 meter op haar favoriete onderdeel. Jessica Ennis leidt met 84 punten voorsprong op Nadine Broersen die op haar beurt Brianne Theisen-Eaton en Laura Ikauniece 8 en 14 punten achter zich weet. Theisen-Eaton is net als Ennis een uitstekende 800 meter loper. Het ziet nu er naar uit dat het een duel wordt tussen Broersen en Ikauniece voor het brons.

Zevenkamp - 800 meter

600 meter lang wist Nadine Broersen Laura Ikauniece te volgen op de afsluitende 800 meter. Toen zag ze het brons van haar weglopen. Een vierde plaats met 6491 punten was haar deel. Als ze het ergens heeft laten liggen, was het op de 200 meter van gisteren. Maar zo is er altijd wel wat met een meerkamp. Het goud ging naar de 'herintredende' Jessica Ennis-Hill, zilver naar Brianne Theisen-Eaton. Nadine Visser mag trots zijn op haar 8e plaats met 6344 punten bij haar WK-debuut. Anouk Vetter eindigde op de 12e plaats met 6267 punten.

100 meter Vrouwen (Series)

De drie Nederlandse vrouwen aan de start van de series 100 meter behaalden wisselende resultaten. Dafne Schippers ging soeverein door als winnares van haar serie in 11.01 (-1,6 m/s). Naomi Sedney werd 4e in een goede 11.41, de 30ste tijd in totaal en dus niet snel genoeg voor plaatsing voor de halve finales. Daarvoor was 11.29 nodig, iets wat Jamile Samuel wellicht had kunnen lopen als ze niet net iets te scherp gestart was. Diskwalificatie was haar deel.

100 meter Mannen (Halve finale)

Er was een tijd onder de 10 seconden nodig om de finale te halen. 9 atleten slaagden daarin, Churandy Martina helaas niet. Met 10.08 werd hij 5e in zijn halve finale.

800 meter Mannen (Halve finale)

Thijmen Kupers had een andere tactiek beloofd dan in de series. Hij volgde prima op de tweede plaats achter Adam Kszczot, klaar om te proberen de anderen af te houden, toen hij door titelverdediger Mohammed Aman aangetikt werd en op slag kansloos was voor de eindsprint. De Ethiopische titelverdediger werd ervoor gediskwalificeerd, maar een protest om de benadeelde Nederlander aan de finale toe te voegen - à la Bram Som in Berlijn 2009 - werd afgewezen.

1500 meter Vrouwen (Halve finale)

Sifan Hassan wil altijd winnen, of het nou series of halve finales zijn. Dus na een rustige 1100 meter schoof ze het veld voorbij en liet zich door niemand meer passeren. Eenvoudig plaatste zich ze zich voor de finale die voor dinsdag op het programma staat. Anders verliep het Maureen Koster. Die 'controleerde' drie ronden lang het veld, maar kwam er in de laatst bocht achter dat de tank plotseling leeg was. Dat resulteerde in een teleurstellende 9e plaats, waar een 7e plaats had volstaan voor het halen van de finale.

Finales dag 2

20 kilometer snelwandelen Mannen

De Spaanse snelwandelaar Miguel Angel Lopez was al Europees kampioen op de 20 kilometer snelwandelen en mag zich na vandaag ook wereldkampioen noemen. Hij bleef met een nieuw pr van 1:19.14 de Chiness Zhen 15 seconden voor. De derde plek was voor de Canadees Thorne die in een nationaal record van 1:19.57 over de streep kwam.

Kogelslingeren Mannen

Pavel Fajdek kwam als grote favoriet naar Beijing. Hij was de enige kogelslingeraar die dit jaar al over de 80 meter geworpen had. Ook in de finale was hij de enige die dat haalde. 80,88 meter uit de vierde poging was goed voor goud. Zilver en brons werd beslist op basis van de beste tweede poging. Zowel Tadzjieker Nazarov als de Pool Nowicki kwamen tot 78,55 meter, maar de 78,06 van Nazarov uit zijn vierde poging leverde hem goud op.

Kogelstoten Mannen

Even leek het erop dat het kogelstoten mannen een verrassende winnaar zou krijgen. In zijn derde poging stootte de Jamaicaan Richards de kogel naar 21,69 meter en de andere mannen leken zich daar op stuk te bijten. Maar in de vijfde ronde kwamen de verwachte podiumkandidaten Storl (21,74m) en de Amerikaan Kovacs (21,93m) toch nog langszij.

100m Mannen

Precies het moment waarop het moet stond Usain Bolt er toch weer. Gatlin kwam als grote favoriet naar de finale, maar op het moment suprême, de finale, was Bolt het koelst. Met een altijd sterke tweede helft van de race versloeg hij de Amerikaan met een honderdste verschil: 9.79 om 9.80. Op ruime afstand finishte Trayvon Bromell in 9.92, maar Andre De Grasse scoorde precies dezelfde tijd en krijgt ook een bronzen plak omgehangen. De twee eindigden op de duizendste gelijk.

Voorbeschouwing Dag 3

03:30 uur - Polsstokhoogspringen Vrouwen (Kwalificatie)

In een veld van 29 springsters zal Femke Pluim er een flinke kluif aan hebben om een van de 12 finaleplaatsen te behalen. De eis voor directe kwalificatie is 4.60 meter en dat is 5 centimeter boven haar Nederlands record. Als er geen 12 zijn die die hoogte springen wordt er aangevuld.

04:00 uur - Verspringen Mannen (Kwalificatie)

Twee jaar geleden debuteerde Ignisious Gaisah in oranje met een geweldig optreden bij het WK in Moskou. Nadat hij zich als 12e nipt plaatste voor de finale, pakte hij daar in een centimeterstrijd het zilver. In Beijing springen 32 man voor 12 finaleplaatsen. De eis van 8.15 meter is fors, maar er zal wel rond de 8 meter gesprongen moeten worden. Vroeg het in seizoen lukte dat Ignisious al wel, maar de vraag is of hij na een blessure op tijd de vorm terug heeft.

13:40 uur - 100 meter Vrouwen (Halve finale)
15:35 uur - 100 meter Vrouwen (Finale)

Tussen twee oudgedienden Veronica Campbell-Brown en Ivet Lalova zal Dafne Schippers in de derde halve finale in baan 5 op jacht gaan naar een plaats in de finale die twee uur later geprogrammeerd staat. Het Nederlands record van 10,92 seconden zou wel weer eens aangescherpt kunnen gaan worden.

14:05 uur - 400 meter Mannen (Halve finale)

Kan Liemarvin Bonevacia de stunt van gisteren herhalen? Het zal zeker nodig zijn voor een plaats in de finale, want met de eerste twee per halve finale plus twee tijdsnelsten zal er opnieuw knetterhard gelopen worden. Liemarvin zal starten in de derde halve finale in baan 2 tegen onder andere Lashawn Merritt, Wayde van Niekerk en Jonathan Borlee.

14:35 uur - 10000 meter Vrouwen

In een veld van 25 loopsters treden Jip Vastenburg en Susan Kuijken aan voor de finale 10000 meter. Op het EK vorig jaar werd Jip vierde, maar de nummer drie is later op doping betrapt. Susan Kuijken veroverde in Zürich brons op de 5000 meter. Toen de twee Nederlandse atletes zich in Stanford plaatsten voor dit WK deden ze nauwelijks voor elkaar onder. Wordt het een boemelrace of zullen de Afrikaanse vrouwen het tempo snel opvoeren en wordt het een slagveld in de Chinese sauna?

Volg de WK Atletiek live via ons Twitter account @AtletiekLive!
Houd ook onze 'algemene' twitteraccount @Atletiekunie in de gaten voor acties en highlights.

Op onze Facebookpagina verschijnt iedere dag een nieuw fotoalbum van de WK Atletiek en nog veel meer WK-nieuws!
De website van Beijing met serie-indelingen en uitslagen vind je hier.
In juli 2016 komen onze Oranje toppers naar Amsterdam voor de EK Atletiek, beleef het mee!

Tekst en foto's: Erik van Leeuwen