Dag 2 EK<20: Nederlandse ploeg trekt goede lijn door!

Geplaatst op Zaterdag, 22 juli 2017

Op dag 2 van de EK<20 in het Italiaanse Grosseto heeft de Nederlandse ploeg haar goede prestaties van dag 1 een passend vervolg kunnen geven. Waar de tijden hier en daar iets tegenvallen laten de Nederlanders over het algemeen mooie klasseringen noteren.

Sprint

Op de 100 meter voor dames was het de beurt aan Bowien Jansen om de Nederlandse eer te verdedigen. De atlete van AV Haarlemmermeer kwam met een forse tegenwind van -1,4m/s tot een knappe vijfde plek. Uit voorzorg bleek het voor Jansen even later niet verstandig om van start te gaan op de series van de 200 meter, zij liet deze afstand schieten. Andrea Bouma en Lieke Klaver deden het hier zeker niet onaardig en dwongen op overtuigende wijze een plekje in de halve finale af. De iets wat teleurstellende tijden, respectievelijk 24.50 en 24.36 seconde, waren gezien de weersomstandigheden volledig te verklaren (wind tegen). De mannelijke eer op de 200 meter werd door niemand minder dan Isayah Boers verdedigd, hij liep sterk en zijn tijd van 21.63 seconde was genoeg voor de halve finale. Op de 400 meter wist Femke Bol helaas niet door te dringen tot de finale. Haar 54.74 seconde in de halve finale was net niet snel genoeg.

Horden

Liam van der Schaaf kan zomaar uitgroeien tot de verrassing van dit toernooi. De atleet van Phanos liet zowel in de serie als in de halve finale van de 110 meter horden een ijzersterk optreden noteren. Zijn tijden van 14.08 en 14.05 seconde waren genoeg voor de achtste tijd overall, we zien hem terug in de finale! Op de 100 meter horden lukte het Maayke Tjin A-Lim helaas niet om zich te plaatsen voor de finale. Met een tijd van 14.00 seconde in de halve finale werd zij keurig tiende overall. Op de 400 meter horden was het Ramsey Angela die namens Nederland in actie kwam. Wegens een hamstringblessure moest hij zijn race helaas al na de derde horden staken.

Midden lange afstand

Op de 800 meter lukte het Robin van Riel om zich met een sterk optreden rechtstreeks te plaatsen voor de halve finale. Zijn tijd van 1.54.44 was ruim voldoende om het toernooi met zeker een dag te verlengen.

Werpen

De Nederlandse vertegenwoordiging bij het discuswerpen voor dames kwam van Jorinde van Klinken en Enid Duut. Beide Nederlanders kwamen gisteren knap door de kwalificatie en mochten nu laten zien wat ze in een finale echt waard waren. Van Klinken werd knap zesde met een afstand van 51,53 meter. Voor Duut liep het ongetwijfeld anders dan verwacht, geplaagd met een buikgriep kwam zij tot een twaalfde plek met een afstand van 44,97 meter. Een andere Nederlandse die uitkwam in een werpfinale was Emma Oosterwegel. De speerwerpster werd met een afstand van 48.08 meter achtste in haar finale.

Een unicum deed zich voor de Nederlandse ploeg echter al vroeg in de ochtend voor. Bij de kwalificatie voor het kogelstoten dames lukte het de voltallige Nederlandse inbreng om zich te kwalificeren voor de finale. Jorinde van Klinken kwam tot een afstand van 15.74 meter en nam Jessica Schilder (15,62 meter) en Benthe König (15,90 meter) met zich mee naar de finale. Voor König betekende deze afstand zelfs een nieuw persoonlijk record. Het Nederlandse trio komt later vandaag om 18.25 uur in actie.