Dag 1 EK<20: Sterk begin van de Nederlandse ploeg!

Geplaatst op Vrijdag, 21 juli 2017

De komende vier dagen staat het Italiaanse Grosseto volledig in het teken van de Europese Juniorenkampioenschappen (EK<20). Op dag 1 moest de Nederlandse equipe direct flink aan de bak, van de 28 Nederlandse atleten kwamen er maar liefst 15 gisteren al in actie.

Sprint

Het waren de sprintkanonnen van de 100 meter die het spits mochten afbijten. Bowien Jansen wist een uitstekende eerste dag af te sluiten met een finaleplaats. Via een persoonlijk record van 11.76 sec in de series wist zij met een tijd van 11.87 en een tweede plek in de halve finale zichzelf te verzekeren van een startbewijs voor de finale. Demi van den Wildenberg slaagde hier helaas net niet in, zij was met 11.88 sec zevende in de halve finale en kwam 1 honderdste van een seconde te kort voor een plek in de finale.

Shaquille Haverkamp wist twee goede races neer te zetten. Met een tijd van 10.72 sec in de series en 10.82 sec in de halve finale kwam hij helaas net te kort om de strijd aan te gaan voor het eremetaal. Joris van Gool kwam met 10.80 sec nog wel tot de halve finale, zijn avontuur kreeg met een tijd van 11.03 sec hier helaas geen vervolg.

Op de 400 meter liet Femke Bol zien dat er rekening met haar gehouden dient te worden, met 54.40 ging zij door naar de halve finale.

Loopnummers

Nederland bracht binnen de langere loopnummers maar liefst vier atleten binnen de lijnen. Bram Anderiessen deed wat er van hem verwacht werd en liep zich met een tijd van 3.48.41 knap naar de finale over 1500 meter. Jasmijn Bakker haar 10.28.96 op de 300 meter steeplechase was genoeg voor een plekje in de finale, helaas lukte dat Kristel van den Berg met 10.48.84 niet.

Tom Hendrikse was de enige Nederlander die vandaag direct mocht gaan strijd voor een medaille op zijn finale 10.000 meter. Helaas wist hij met een tijd van 32.51.21 niet verder te komen dan een elfde plek. Al met al brengt dit toernooi hem wel de nodige ervaring voor de toekomst!

Springen

Een paar weken geleden wist Sven van Merode de Nederlandse titel nog te pakken, vandaag in Grosseto deed hij ook wat er van hem gevraagd werd. Met een sprong van 2.12 meter wist hij zich te verzekeren van een plek in de finale op het onderdeel hoogspringen. Dit lukte Marijke Wijnmaalen met een sprong van 4.05 meter op het onderdeel polsstokhoogspringen ook, we zien haar later dit toernooi terug in de finale!

Werpen

Op het discuswerpen werd er uitstekend gepresteerd door Jorinde van Klinken en Enid Duut. Met een afstand van 53,77 meter lukte het Van Klinken zelfs op te pieken op het juiste moment, een persoonlijk record. Enid Duut deed hier met een afstand van 51.42 meter niet ver voor onder en mag zich ook gaan opmaken voor de finale. Dara Obot wist niet verder te komen dan een afstand van 45,73 meter en wist deze eindstrijd niet te bereiken. Bij het speerwerpen lukte het Emma Oosterwegel met een afstand van 50,91 meter wel om zich te plaatsen voor de finale.