Choukoud en Herzog prolongeren crosstitels in Warande

Geplaatst op Zondag, 25 november 2012

Khalid Choukoud en Adrienne Herzog werden zondag Nederlands kampioen cross tijdens de Internationale loket.nl Warandeloop in Tilburg. Voor Choukoud was het zijn vierde crosstitel; voor Herzog inmiddels de zevende. Ze kijken uit naar de EK cross in Boedapest over twee weken.

\"\"

\"\"Beide atleten waren er graag met de winst van de internationale wedstrijd vandoor gegaan, maar zowel Ana Dulce Felix (POR) als Dame Tasama (ETH) bleken net een maatje te groot voor de Nederlanders. Herzog liep een sterke wedstrijd en werd tweede achter Felix in 27.45, zes seconden achter haar concurrente. Haar voorsprong op de andere Nederlandse atletes is indrukwekkend te noemen. Ruth van der Meijden won zilver in 29.18; het brons was voor Maureen Koster in 29.42. Koster was daarmee de snelste atlete onder de 23 jaar. Herzog liep haar eerste wedstrijd sinds maanden en weet dat ze er goed voor staat. Ze wil graag een medaille winnen in Boedapest; vorig jaar werd ze vijfde in Velenje.

\"\"

\"\"Crossgala mannen
Bij de mannen was de strijd om het NK spannender. De drie podiumkandidaten waren snel bekend, maar in welke volgorde bleef nog lang de vraag. Choukoud, Jesper van der Wielen en Abdi Nageeye streden samen in de kopgroep met daarin ook Gert Jan Wassink en de latere winnaar Dame Tasama, die de Belgische nationaliteit zal gaan aannemen. Choukoud (30.33, op 6 seconden van de winnaar) toonde zich voor de vierde keer de sterkste Nederlandse man op de cross en liet daarmee Nageeye (zilver en 5de in 30.43) en Van der Wielen (brons en 6de in ook 30.43) achter zich. Choukoud vindt zichzelf sterker dan vorig jaar, toen hij achtste werd op het EK Cross in Velenje. Hij hoopt dit jaar op een klassering in de top 5, of in elk geval in de top 7. Van der Wielen was de snelste atleet onder de 23 jaar.

\"\"
Tijs Groen
\"\"
Lesley van Miert en Evelien Ruijters

Korte cross
Tijs Groen werd net als vorig jaar Nederlands kampioen op de korte cross (2500 meter). Hij versloeg Wouter Ploeger nipt in de eindsprint -beide atleten kregen een eindtijd van 7.02. Het brons was voor Nils Pennekamp in 7.07. Groen had direct na de start een goed gevoel over de race. \'Het tempo leek halverwege wat in te zakken, alsof niemand echt hard durfde te lopen. Net voor de laatste slinger door het bos heb ik aangezet\', vertelt hij. Groen loopt volgende week de Montferlandrun en gaat in januari van start in de PWN Egmond Halve Marathon. Bij de vrouwen won Lesley van Miert het goud op de korte afstand. Ze startte relatief rustig en vocht zich een weg naar voren. \'Natuurlijk wilde ik goud winnen\', lacht ze achteraf. \'Ik heb een goed baanseizoen gehad en mijn crossseizoen was vorig jaar ook goed.\' Ze legt zich deze winter toe op zowel het crosscircuit als het indoorseizoen. Evelien Ruijters won zilver en het brons was voor Manon Kruiver.

\"\"
Tommy Staal

Jongens-A
De wedstrijd van de jongens-A werd gedomineerd door de Zweed Napoleon Solomon. Het NK-goud was voor Tommy Staal, die vijfde werd in het internationale veld. Vorige winter liep hij een botvliesontsteking op, waardoor hij zijn crossseizoen na één wedstrijd moest afbreken. Ook zijn baanseizoen kwam niet optimaal uit de verf. \'Daardoor ben ik niet voorgeselecteerd voor het EK Cross, maar ik hoop zeker wel dat ik daarheen mag van de Atletiekunie.\' Zilver en brons waren voor respectievelijk Niek Blikslager en Jorik van Egdom.

\"\"Meisjes-A
Jip Vastenburg was een klasse apart in de Tilburgse Warande. Ze begon na de start met op kop te lopen en stopte daar pas mee na de finish. In 15 minuten en 17 seconden schreef ze het goud op haar naam en won ze de wedstrijd. Zesde werd Larissa Schut (zilver in 16.37) en Saskia Weinans won brons in 16.48. Vastenburg, vorig jaar 26ste op het EK Cross, hoopt dit jaar op een klassering in de top 20. De kampioenen bij de B-junioren zijn Stan Niesten en Danaïd Prinsen.

Masters
Zaterdag werden de kampioenschappen voor masters gehouden. De snelste vrouw op de 5600 meter was Claudia van Rijn, die goud won bij de V40. In de V35-klasse werd Mirjam Koersen kampioen en in de V45-klasse was dat Marijke von Bergh. Bij de mannen was Greg van Hest de beste master-atleet; hij werd kampioen M35. Edo Baart won bij de M40; Rachid Mohammadi bij de M45. Bij de M50 won Peter van Egdom goud en bij de M55 was dat Martien van der Hoorn. Meer uitslagen zijn te vinden via de website van de Warandeloop.