CD-junioren PAC Rotterdam domineren alle competitiefinales

Geplaatst op Woensdag, 16 september 2015

De D-meisjes, D-jongens, C-meisjes én C-jongens van PAC zijn in Breda kampioen geworden van hun leeftijdsklasse. En dat op een totaal van 733 scorende teams! Het was het vierde jaar, dat de competitie in deze vorm werd gehouden. PAC leidt het medailleklassement vanaf 2012. De Rotterdammers waren bovendien als enigen in alle zestien finales van de partij. Hieronder per categorie een verslag van de gang van zaken.

D-jongens: Nek-aan-nek race tussen PAC en Hera

Het als zesde geplaatste Hera uit Heerhugowaard dreigde met nog één onderdeel te gaan voor een daverende verrassing te gaan zorgen, maar PAC wist het tij op het nippertje te keren (7113 om 7103). Hellas Utrecht eindigde op de derde plaats (6956). Prins Hendrik uit Vught was met het tweede puntentotaal afgereisd naar de finale, maar moest berusten in de vierde plaats (6866).

PAC-atleet Isiah Emanuelson hielp zijn vereniging vooruit met de hoogste dagscore: 808 punten. Hij kwam als eerste over de streep op de 80 meter, 9.96 seconden (0.9m/s). Dezelfde afstand mét horden werd gewonnen door Kai van Gaalen (Hellas), 11.67 seconden (0.9m/s). Met die tijd bekleedt hij nu de derde plaats op de allertijdenlijst.

D-meisjes: PAC onttroont drievoudig kampioen Lycurgus

Sinds het opheffen van de eerste en tweede divisie in 2012 steelde Lycurgus uit Krommenie drie keer op rij de show. In Breda maakte PAC een einde aan die zegereeks (7077 om 6852). De derde plaats ging naar KAV Holland uit Haarlem (6745). Dat was ook de top-3 uit het voorseizoen, zij het dat KAV Holland en Lycurgus stuivertje wisselden.

Lycurgus startte de dag met een razendsnelle 4x60 meter estafette. De tijd van 31.13 seconden betekende de zesde plaats op de allertijdenlijst. Individueel scoorde Alida van Daalen (PAC) met 789 het hoogste puntentotaal. Haar kogel knalde na een vlucht van 16.33 meter op de sintels. Eerder dit seizoen werd er al 17.59 meter voor haar opgemeten (2e allertijden).

C-jongens: PAC overtreft eigen kampioenschapsrecord

Hoewel een competitiegeschiedenis van vier jaar geen groot referentiekader is, lijkt de winnende score van PAC (9691) nu al uniek. Sparta Den Haag (9083, 2014) en de Rotterdammers zelf (9594, 2014) waren de enige twee verenigingen die de grens van 9000 punten wisten te slechten. Bij deze editie eindigde Sparta achter stadsgenoot Haag Atletiek op de derde plaats (8741 om 8672). KAV Holland (8531, vierde) had zich als tweede gekwalificeerd voor de eindstrijd, maar werd de dupe van de opmars van Haag Atletiek.

Met 1:59.07 dook Robin van Riel (Attila Tilburg) voor het eerst onder de twee minuten op de 800 meter (934 punten). Voor een notatie in de sterk bezette allertijdenlijst moet het nog een paar tienden harder. Op de 100 meter horden sprintte Sil Negenman (KAV Holland) die lijst wel binnen. Met 13.55 seconden (1.2m/s) vindt hij zichzelf terug op de tiende plaats. Matthijs Mols (Attila) klom op naar de achtste plaats allertijden bij het discuswerpen (55.18m).

C-meisjes: Andermaal topscore voor PAC

Ook de C-meisjes van PAC overklasten de concurrentie. Hun totaal van 7853 punten was met afstand de hoogste score van de afgelopen vier jaar. Het als zesde geplaatste Flevo Delta uit Dronten ging met de tweede plaats aan de haal (7363). De Spartaan Lisse hield het als tweede geplaatste Haag Atletiek van het podium (7293 om 7282).

Het hoogste puntentotaal werd gerealiseerd door Fenna Klapwijk (PAC), 768. Ze klokte 10.16 seconden op de 80 meter (0.9m/s), goed voor de 21e plaats op de eeuwige ranglijst. Ook Zoë Meyer (Sprint Breda) was met 10.21 seconden sneller dan ooit. Marije Hijman (PAC) leverde een nieuwe allertijdenprestatie op de 1000 meter (2:55.41, 17e), Dara Obot (Haag Atletiek) deed datzelfde bij het kogelstoten (14.32m, 18e).

Medailleklassement & aantal finaleplaatsen

Met 10 goud, 1 zilver,1 brons en 17 finaleplaatsen is PAC nog zeker tot en met 2016 aanvoerder van het gecombineerde medailleklassement voor CD-junioren. Sinds 2012 zijn de Rotterdammers in elke finale vertegenwoordigd. Vorig jaar stonden er bij de C-jongens zelfs twee teams in de eindstrijd. Leiden Atletiek (13x) en Haag Atletiek (12x) waren ook vaak van de partij. Sprint en AV’34 Apeldoorn dwongen beiden 9 finaleplaatsen af, maar grepen tot nu toe steevast naast de prijzen. Van de huidige eredivisionisten (senioren) staat Rotterdam Atletiek op slechts 1 finaleplaats bij de CD’s. Voor Unitas en Olympus’70 bleef het de afgelopen jaren bij de voorronden.

De uitslagen en eindstanden vind je op de competitiesite van de Atletiekunie.

Verslag: Frank Koopmans (mail naar Frank voor opmerkingen en/of aanvullingen). Foto- en filmmateriaal van topprestaties uit het verslag zijn welkom (geen garantie voor plaatsing).