Bronsoogst steeds groter voor Nederlandse ploeg in Doha

Geplaatst op Woensdag, 28 oktober 2015

Het aantal bronzen medailles wordt voor de atleten in Qatar steeds groter. De teller stond tot nu toe op zes, sinds vanavond op zeven. Shirley Kerkhove voegde er één aan het totaal toe. Op de 800 meter (T20) kwam ze als derde over de finish. “Ik wilde die meiden voor me nog voorbij, maar dat zat er niet meer in.”

Kerkhove ging goed van start, maar Barbara Niedwiedzal (Polen) en de Russin Mariia Koltcova namen de kop snel over. Na de eerste 400 meter probeerde de 22-jarige Zeeuwse nog wel aan te klampen, maar meer dan dat zat er niet in. “Ik dacht alleen maar ‘meegaan, meegaan, meegaan’”, zei ze na afloop. “Ik probeerde ze nog in te halen, maar dat zat er niet meer in. Ondanks dat ben ik heel blij met het brons.”

Het brons is de twaalfde medaille voor de Nederlandse ploeg. Nooit eerder haalden de paralympische atleten zoveel eremetaal op een wereldkampioenschap. Het record stond tot nu toe op tien, van de WK’s in Assen (2006) en Lyon (2013).

Finales

Net als Kerkhove kwamen ook wheelers Stefan Rusch en Desiree Vranken in actie in een finale. Zij wisten zich niet te mengen in de strijd om de medailles. Vranken werd vijfde op de 800 meter (T34) en voor Rusch was er een zevende plaats op de 100 meter in dezelfde klasse.

Kenny van Weeghel en Margriet van den Broek kwamen in actie in de series en kwalificeerden zich voor de volgende ronde. Van Weeghel rijdt morgenochtend de halve finale op de 800 meter (T54), Van den Broek bereikte de finale op de 5.000 meter (T54).