ASICS NK dag 2: Martina en Feller overtuigen op de sprint

Geplaatst op Zondag, 17 juni 2012
ASICS NK dag 2: Martina en Feller overtuigen op de sprint

Jerrel Feller kwalificeerde zich bij de ASICS NK voor de EK op de 200 meter. Churandy Martina liet zien in vorm te zijn en Dafne Schippers boekte een fraai p.r. bij het verspringen.

\"\"

100/200 meter (m) - Martina en Feller excelleren
Vorige week liep hij met 19,94 in New York een prachtig Nederlands en persoonlijk record op de 200 meter. Bij de ASIC NK in Amsterdam overtuigde Churandy Martina ook op de 100 meter. Hij was met 10,22 (-0,6) veruit de snelste van alle sprinters. Patrick van Luijk moest afzeggen, omdat bij de warming-up bleek dat hij geblesseerd was geraakt aan zijn adductor.
Martina kwam met een brede grijns van de baan in het Olympisch stadion. ‘Ik heb nog niet veel 100-meters gelopen en nog niet veel aan snelheid gedaan, maar het gaat goed\', zei hij. ‘Ik ben op de goede weg.\'
Welke keuze hij gaat maken voor de EK, weet hij nog niet. ‘Ik heb nog drie, vier dagen vóór ik een beslissing moet nemen en wil nog met mijn coach overleggen\', zei hij. De estafette staat in ieder geval op zijn programma, maar een combinatie met zowel de 100 als de 200 meter binnen een toernooi van vijf dagen is niet mogelijk.

Giovanni Codrington werd tweede in 10,51, Brian Mariano derde in 10,63. Ook Wouter Brus en Jerrel Feller liepen onder de 10,7.
Codrington wil op het de EK knallen met de estafette. ‘Aan mijn training ligt het niet, ik train elke dag. Op dit moment ben ik aan het solliciteren naar een plek in de topsportregeling van de politie. Ik heb gereageerd op een baan als hoofdagent. Een mooie kans om op hoog niveau te blijven sporten en dit te combineren met werk.\'

\"\"

Op de 200 meter van de mannen lagen vreugde en verdriet dicht bij elkaar. Jerrel Feller verbaasde zich zaterdag al over zijn 21,03, maar liep in de finale een verbijsterende 20,76 (+0,8) en hij kwalificeerde zich daarmee onverwacht voor de EK. Het waren de omstandigheden waar Van Luijk - nu noodgedwongen toeschouwer - zich had willen plaatsen voor de Spelen.
‘In de trainingen kon ik goed meekomen met de progressie van Codrington\', zei Feller. ‘In de wedstrijden kwam het er aanvankelijk niet uit. Maar vandaag had ik in de 100m al goede benen en het voordeel was dat ik nu helemaal mijn eigen race kon lopen. Dan kun je ook boven jezelf uitstijgen.\'

Met de prestaties van Martina, Feller, Codrington en enkele anderen gaan zich ook de contouren van het estafetteteam aftekenen. De keuzes van de Atletiekunie voor dit en alle andere onderdelen worden echter pas morgen bekend gemaakt. Alle geselecteerden en \"bespreekgevallen\" komen vanavond nog op tafel bij de bondscoaches.

\"\"

100/200 meter (v) - Schippers en Samuel in vorm
Dafne Schippers boekte een afgetekende overwinning in 11,38 (+0,1) in een race waarin Jamile Samuel ontbrak,omdat ze zaterdag in de series een valse start maakte.
Marit Dopheide eiste het zilver voor zich op met 11,76, Eva Lubbers wist ondanks een struikelpas in het begin van de race derde te worden in 11,82.
Schippers leek bij het verspringen te onderstrepen dat ze de inspanningen van Götzis achter zich heeft gelaten. Bij drie sprongen landde ze ver voorbij de zes meter, met 6,54 (+1,1) als beste resultaat. ‘Toch is dat niet zo. We hebben pas deze week besloten dat ik hier zou verspringen. Gelukkig heeft het goed uitgepakt\', zei ze tevreden.
De eerstvolgende uitdaging ligt overigens op de 200 meter. Die verkiest ze, samen met de estafette, voor de EK boven de 100 meter.

Op de 200 meter was Jamile Samuel met 23,15 (-0,7) een klasse apart. Eva Lubbers (23,74) en Marit Dopheide (23,77) wonnen zilver en brons. ‘Hopelijk kan ik in Helsinki met meer tegenstand weer een keer onder de 23 lopen\', aldus de winnares.
Samuel gaf daarmee meteen aan welk onderdeel ze heeft gekozen voor het EK. Ze combineert de 200 met de estafette en laat de 100 meter schieten. ‘Ik voel me op die 200 meter zekerder. En ik moet een beetje op mezelf passen en niet alles willen op een toernooi. Zeker omdat we daarna met de estafetteploeg ook naar de Spelen gaan en dat is toch het hoofddoel.\'

Voor dat estafetteteam dienen zich zo langzamerhand de snelste vrouwen op de sprint zich aan. Naast Schippers en Samuel als vaste waarde waren het dit weekend vooral Dopheide en Lubbers goed op dreef.

\"\"400 meter (m): geen progressie
De mannen op de 400m hopen op het uitzenden van een estafetteteam naar Helsinki. Met Joeri Moerman als winnaar in 46,61 en Youssef el Rhalfioui op de derde plaats in 46,92 werd er weinig winst geboekt ten opzichte van de ranglijst van dit jaar. Liemarvin Bonavencia werd tweede in 46,76, maar loopt nog niet voor Nederland. Bram Peters verraste onlangs met een p.r. van 46,76, maar bleef nu steken op 47,90. Ook de andere finalisten bleven ruim boven de 47 seconden.

100/110 meter horden - Bakker hoopt op EK
Sharona Bakker won de 100m horden afgetekend, maar kwam met 13,32 (-1,4) weliswaar niet in de buurt van de limiet voor de EK, maar hoopt wel dat ze mee mag naar Helsinki. ‘In Hoorn is me al min of meer toegezegd dat ik toch geselecteerd zal worden en me daarover geen zorgen zou hoeven maken, omdat ik als jonge atlete wel aan de internationale limiet heb voldaan.\'
Bakker is tevreden over haar prestatie. ‘Ik had een slechte start maar aan het einde van de race voelde ik de overmacht. Zeker als ik bedenk dat ik deze week een heel slecht bericht gekregen (in de privésfeer) ben ik heel blij dat ik ondanks dat toch kampioen ben geworden. \'

Koen Smet liep naar eigen zeggen de slechtste race van het seizoen en bleef daardoor met 13,97 (-0,3) ver verwijderd van Helsinki. Smet raakte in het begin van de race al uit evenwicht, dreigde even om Eelco Sintnicolaas aan te stoten, wist dat voorkomen en liep naar het goud.

800 meter (m) - Lathouwers in vorm
Robert Lathouwers kwam na de start min of meer onbedoeld op kop te lopen en besloot daar maar te blijven. Na een snelle laatste kwart van de race kwam hij uit op 1.52,90. Ik had eigenlijk iets meer tegenstand verwacht, met name van Thijmen Kupers. Maar het leek wel of alle atleten zich aan mij aanpasten. Toen ik de binnenbaan pakte, ging iedereen er keurig achter lopen. En ja, dan is het makkelijk om in het laatste stuk te versnellen.\'
‘Ik heb de laatste 200 meter nog nooit zo snel gelopen volgens mij. Dat belooft wat voor Helsinki. Maar ik ga niet voor de medailles. Ik zie de EK puur als oefening voor de Olympische Spelen. Al is het niet onmogelijk, want ik sta derde op de Europese lijst en de nummers 1 en 2 doen niet mee. Maar het zal zwaar worden, want ik moet drie dagen achter elkaar 800 meter lopen. Dat heb ik nog maar nauwelijks gedaan. Ik ben een echte sprint-800 meter-loper en heb rust nodig na een wedstrijd. De Mila\'s die naast de 800 meter ook 1500 lopen hebben dat als voordeel in vergelijking met mij.\'
Kupers werd tweede in 1.53,85. Hij verklaarde na zijn kwalificatie voor de EK bij de FBK Games vooral op snelheid te hebben getraind en is fysiek helemaal fit voor het toernooi in Finland.

\"\" \"\"

1500/5000 meter (m) - Van der Wielen en Nageeye sterk
Abdi Nageeye, gekwalificeerd voor de 10.000m in Helsinki versnelde in de laatste ronde van de 5000m en stond die positie niet meer af. Hij finishte na een harde eindsprint in 14.25,83. ‘Ik wilde tactisch lopen en dat is gelukt. Eerst met de groep mee om vervolgens te versnellen op de laatste meters\'.
Hoe heeft Nageeye zich voorbereid op het outdoorseizoen? ‘Ik heb dit jaar voor het eerst in Ethiopië getraind en niet zoals anders in Kenia. Er eerste een hele relaxte sfeer. Normaal lukt het me niet om twee keer te trainen, maar in Ethiopië ging dit moeiteloos. Ook de accommodatie en de faciliteiten waren geweldig. Ik woonde in een villa. Ook heb ik kennis gemaakt met lopers van naam zoals Gebrselassie en Bekele. Met Joshua mailde ik dagelijks over mijn trainingsprogramma en voortgang en ik denk dat ik nu wel goed voorbereid ben voor de EK\'.

Gert-Jan Wassink werd derde in 14.25,93 en min of meer tot zijn eigen verbazing werd Ronald Schröer derde in 14.26,46. Hij kwalificeerde zich eind april in het Amerikaanse Stanford al voor de 10.000m bij de EK, na een maand trainen op grote hoogte in Mexico. ‘Sindsdien heb ik weer gewoon moeten werken, maar wel heel goed kunnen trainen. Het doel was om bij de NK weer scherp te zijn en dat ik gelukt. Maar over twee weken zal ik nog wel een stapje hoger moeten presteren. Maar ik heb geen pijntjes en sta er heel goed voor.\'

Khalid Choukoud liet de NK aan zich voorbij gaan en koos voor een trainingsstage in Marokko. De EK-gangers op de 5000m kozen voor de 1500m. Jesper van der Wielen liep lang op kop, maar moest in de laatste meters Wouter Ploeger voor laten gaan, die in 3.51,71 goud pakte. Van der Wielen finishte in 3.51,94. Dennis Licht was ontevreden omdat hij in de laatste fase net van het podium werd geduwd door Wouter de Boer en vierde werd in 3.53,18.
‘Het is niet mijn afstand, maar wel een goede prikker in de voorbereidingen voor de EK\', aldus Van der Wielen. Hij is tevreden over zijn vorm. ‘Ik won tot nu toe al mijn wedstrijden dit seizoen.\'

\"\"
Sietske Noorman
\"\"
Nils Mulder

Hoogspringen (v) - Noorman naar p.r.
Sietske Noorman won de gouden medaille met een p.r. van 1,87 en liet de lat daarna op de hoogte van een Nederlands record (1,89) leggen, dat door drie atletes wordt gedeeld (Mieke van Doorn in 1975, Mirjam van Laar in \'77 en Monique van der Weide in ‘90). Dat record blijft nog staan, maar de 21-jarige Noorman kwam wel op 5cm van de EK-limiet.

EK-ganger Robbert-Jan Jansen miste de aanvangshoogte op 5,30m. Het goud ging naar Nils Mulder met een p.r. van 5,35.

Discuswerpen - Cadée wint goud
Erik Cadée won de gouden medaille met een afstand van 63,14m. Dat was minder dan de 65 meter waarop hij had gerekend, maar een lichte blessure aan een vinger en gebrek aan tegenstand - Rutger Smith had zich geblesseerd afgemeld - waren weinig inspirerend.
‘Het is geen kwestie van vorm\', zei hij. ‘Maar we hebben nog stevig doorgetraind.\' Bij de EK in Helsinki hoopt hij de 66 meter te halen.

\"\"
Erik Cadee
\"\"
Dafne Schippers

Meerkampers herstellen langzamerhand
Eelco Sintnicolaas finishte op de 110m horden als derde in 14,52. ‘Dit zijn de weken waarin ik nog hard train en daarin hoort eigenlijk geen wedstrijd\', zei hij. Maar op de NK wilde hij in ieder geval iets laten zien. ‘De hordenraces gisteren en vandaag gingen goed.
Sintnicolaas was van plan de voorbereidingen op de Spelen in Nederland te doen. ‘Maar als het slecht weer wordt, sluit ik me misschien nog aan bij onze Belgische vrienden, die in Frankrijk gaan trainen\', zo zei hij. Bij het polshoogspringen kwam hij tot 5,20m en een tweede plaats.

Nadine Broersen finishte als vierde op de 100m horden in 13,90. Met de speer kwam ze tot 50,55, tweede achter Evelien Dekkers (53,43). ‘Ik merk dat ik nog niet helemaal hersteld ben van Götzis, hoewel we wel weer flink aan het trainen zijn. Toch had ik bij het speerwerpen op iets meer gehoopt\', aldus de zevenkampster, die net als Sintnicolaas en Vos - die niet fit is en zich terugtrok tijdens de NK - niet naar Helsinki gaat, maar zich op Londen richt.

Tekst: Cors van den Brink en Mariëtte Zeedijk - fotografie: Erik van Leeuwen

Alle uitslagen zijn hier te vinden.